Saturday, Apr 21, 2018
HomeUncategorizedЧоколадото е ,,храна за боговите"

Чоколадото е ,,храна за боговите"

Чоколадото за многумина е боженствена посластица, еве неколку факти кои ќе ви дадат желба за една коцка чоколадо или многу повеќе

Чоколадата со векови се смета за афродизијак. Од дредните Астеки до Казанова и францускиот двор – сите сметале дека чоколадото е еликсир на љубовта.

Научниот термин за дрвото од кое потекнува чоколадото е “Theobroma cacao” што во превод значи ,,храна за богови”

Првата чоколада е произведена во фирмата ,,Fry and Sons2” во Бристол Англија 1847 година

chocolate 1

Црната чоколада содржи антиоксиданти кои го намалуваат крвниот притисок

Првата чоколада во САД ја донел John Hanan во 1765 година

Чоколадата има дури 600 елементи кои го даваат тој вкус (за споредба виното има само 200)
100 грама чоколадо содржи 500 до 600 калории

Ако изедете една или две коцки чоколадо ќе ја добиете потребната енергија за да поминете 50 метри

Најголемата чоколада на светот која влегла во Гинисовата книга на рекорди е направена во Чикаго и тежела речиси 6 тони!