HomeДЕНЕШНАРегионБундесбанк бара прекин на паричната помош за Грција

Бундесбанк бара прекин на паричната помош за Грција

Бундесбанк, Народната банка на Германија, достави барање до Европската централна банка повеќе да и не дава финансиски средства на Грција со кои и помага да ја одржи ликвидноста. Германците овој пат нема да попуштат и да и ги простат долговите на Грција.

Jens-Weidmann

„Мора да биде кристално јасно дека одговорноста за секој понатамошен развој во Грција и за било кој начин на финансирање лежи кај грчката влада и на земјите кои обезбедуваат помош, а не е на товар на Европската централна банка, изјави Јенс Вајдман гувернерот на Бундесбанк.

Бундесбанката го ограничи и износот за солидарност со грчките банки за да го „затегнат ременот“ и да го решат проблемот со ликвидноста без создавање на нови долгови, но и да извршат притисок врз властите во Атина да ја прифатат одговорноста и да се согласат на мерките за отплата на долговите.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com