Tuesday, Feb 25, 2020
HomeДЕНЕШНАПолитикаБугарските пратеници едногласно ја усвоија декларацијата за договорот со Македонија

Бугарските пратеници едногласно ја усвоија декларацијата за договорот со Македонија

bugarski parlament

Со 206 гласа „за“, ниту еден против и ниту еден воздржан денеска Народно собрание на Бугарија ја усвои декларацијата за Договорот за пријателство, добрососедство и соработка со Република Македонија.

Како што јавуваат бугарските медиуми, бугарското собрание позитивно го оценило напорите на двете држави за финализирање на преговорите за договорот за добрососедство и ја истакна потребата за развој на соработка во сите области на основата на меѓусебно почитување, доверба, разбирање и почитување на интересите на двете земји.

Бугарското Собрание изразило подготвеност за итно ратификување на договорот по неговото потпишување и истакнало дека европската перспектива на Македонија е гаранција за безбедноста, стабилноста и просперитетот на регионот.