Friday, Mar 23, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаОсумгодишна борба за буџетскиот дефицит на САД да падне на најниско ниво

Осумгодишна борба за буџетскиот дефицит на САД да падне на најниско ниво

Соединетите Американски држави успеаја да го намалат дефицитот за 2,5 отсто на бруто домашен производ (БДП) за фискалната 2015 година, што е најниско ниво во последните осум години по падот на американската економија во криза.

Американското министерство за финансии ги објави податоците во кои се напоменува дека дефицитот е намален на 439 милијарди долари и е резултат на комбинацијата на ниски приходи и зголемувањето на трошоците за поттикнување на економијата и спасувањето на финансиската и автомобилската индустрија.

Се проценува дека буџетскиот дефицит во 2016 година ќе порасне на 45 милијарди долари и како таква ќе продолжи да расте во годините кои следуваат.