HomeДЕНЕШНАСветБројот на загинати во војната во Јемен се искачи на 10.000

Бројот на загинати во војната во Јемен се искачи на 10.000

Бројот на загинати во досегашната 18-месечна граѓанска војна во Јемен достигна околу 10.000 лица, изјави денеска координаторот за хуманитарни прашања на ОН Џејми Макголдрик.

Досега официјалните претставници и хуманитарни организации во Јемен наведуваа дека има над 6.000 загинати.

Макголдрик на прес-конференцијата во Сана потенцира дека новите податоци се заосноваат на официјални информации добиени од здравствените установи во Јемен.

Тој додаде дека бројот на загинати може да е уште поголем, бидејќи во еден реон нема здравствени установи и луѓето таму во повеќето случаи сами ги погребуваат починатите роднини.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com