HomeАЈНШТАЈНИЈААтомБритански научници се пофалија со првиот излечен од ХИВ

Британски научници се пофалија со првиот излечен од ХИВ

hiv-istrazuvanje

Британец стана првата личност во светот излечена од ХИВ со новата терапија направена од тим британски научници. 44-годишниот Британец е еден од 50 луѓе кои во моментов се лечат со новиот третман направен од универзитети од Оксфорд, Кембриџ, Кралскиот колеџ во Лондон и Универзитетскиот колеџ во Лондон.

Тие за Sunday Times изјавија дека вирусот е целосно исчезнат од крвта на пациентот, а доколку така и остане, тој ќе биде првиот човек излечен од ХИВ.

Новата терапија работи во две фази, првата е кога вакцината ќе му помогне на телото во препознавање на клетки инфицирани со ХИВ вирусот, кои потоа ги чисти и втората е кога лекот Vorinnostat ги активира заспаните T-клетки за да може имуниот систем да ги забележи.

„Ова е еден од првите сериозни чекори за пронаоѓање на целосен лек за ХИВ вирусот. Сега ја истражуваме реалната можност за лечење. Ова е голем предизвик, но напредокот е навистина неверојатен“, вели Марк Самјуелс, директор на Националниот институт за истражување во здравството.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com