Безбедна и здрава храна во Македонија со европски искуства
Агенцијата за храна и ветеринарство, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Фитосанитарната управа, Државната фитосанитарна лабораторија и Државниот инспекторат за земјоделство ќе користат европски искуства за подобрување на стандардите за здрава и безбедна храна, регулирање на учесниците на пазарот, како и влијание за подбрување на пазарната позиција и конкурентност на македонските субјекти.
Твининг проектот Институционално зајакнување на капацитетите на надлежните служби за спроведување на законодавството на ЕУ од областа на безбедноста на храна, ветеринарната и фитосанитарната политика се води со ИПА средства, финансиран од ЕУ. На промоцијата на проектот присутен беше и евроамбасадорот Аиво Орав кој истакна дека се вложени 1,3 милиони евра за зајакнувањето на земјоделскиот сектор во Македонија.
Амбасадорот на Италија во Македонија Ернесто Масимино Белели истакна дека со следење на најдобрите практики од Европската Унија може да се применат многу новини за подобрување на конкурентноста и пристапот на пазарот, особено што земјоделието е еден од најприоритетните сектори.
– Ќе им се овозможи на македонските производители да влезат на европскиот пазар, ќе се овозможи пораст на економијата и ќе се даде неопходна поддршка на земјоделците кои македонската Влада веќе им ја овозможува на објективен и најдобар можен начин, изјави Белели.
Проектот ќе трае 19 месеци, а завршува на 28 ноември 2016 година.