HomeДЕНЕШНАБели слонови му оддале почит на тајландскиот крал

Бели слонови му оддале почит на тајландскиот крал

Единаесе бели слонови клекнале пред Големата палата во Бангкок во знак на почит на починатиот крал на Тајланд Бумибол Адуљадеј. Околу вкупно 200 слонови биле водени од девет посебно избрани девет слонови и два слона обоени во бело до кралската палата, каде било изложено телото на кралот до кремација.

Слоновите и нивните водичи клекнале пред палатата, додека на труба биле свирена и кралската химна, глетка поради која заплакале многу жители на Тајланд кои чекале да влезат во палатата и да оддадат почит. Еден од слоновите го носел и портретот на кралот на својот грб. Кралот Адуљадеј почина минатиот месец на 88 години, после 70 години поминати на престолот.

slonovi-2

Белите слонови во Тајланд се сфаќаат како свети и симбол на кралската моќ. Тоа животно од 1917 година се наоѓа на знамето на Тајланд, а и понатаму се наоѓа на амблемот на Кралската тајландска морнарница.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com