Sunday, Jun 17, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаApple го собра медот – 94% од профитот само за iPhone

Apple го собра медот – 94% од профитот само за iPhone

Apple е убедливо најпрофитабилниот производител на паметни телефони со тоа успеа да освои дури 94% од целиот профит на продажба со одличниот пласман на iPhone.

iphone 6 vs galaxy s6 edge plus

Интересно е што успехот е постигнат со само 14 проценти во глобалниот пазар на смартфони и тоа е огормен удар за Samsung кој има голем број на продадени телефони во сите категории но, профитот е значително мал.

Резултатите се постигнати во третиот квартал од оваа година со 48 милиони продадени iPhone смартфони. Samsung иако има продадено 88 милиони уреди освои профит од само 11 проценти.

Извор: telefoni.mk