HomeДЕНЕШНАРегионАндреј Пленковиќ со мандат во составот на новата хрватска влада

Андреј Пленковиќ со мандат во составот на новата хрватска влада

019545441_30300

Андреј Пленковиќ доби мандат за составување на новата влада, откако денеска со 91 пратенички потпис докажа дека има поддршка од мнозинството во новоизбраниот Парламент.Грабар-Китаровиќ по поводот изјави дека ова е многу важен момент за Хрватска, бидејќи граѓаните очекуваат нов процес што ќе биде експедитивен, како и нова влада што ќе преземе одговорност за процесите во земјата, поврзани со економските, демографските, социјалните прашања.

Пленковиќ рече дека до 91 потпис дошол по договор на ХДЗ со Мост, како и со сите осум малцински застапници и со партијата на градоначалникот Милан Бандиќ.Како приоритети на идната влада тој ги најави економијата, работните места, конкурентоста, демографската обнова, функционирањето на правната држава, политичката стабилност и предизвиците со кои земјата се соочува однадвор и одвнатре.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com