HomeАЈНШТАЈНИЈААтласАлармантно: Просечната температура на Арктикот ќе биде над нулата

Алармантно: Просечната температура на Арктикот ќе биде над нулата

На арктичкиот архипелаг Свалбард оваа година измерена е екстремна температура, поради која на крајот на оваа година просечната температура би можела да биде над нула степени Целзиусови, прв пат откако се вршат мерења.

Кетил Исаксен од Норвешкиот метеоролошки институт изјави денеска дека се очекува просечната температура во Лонгиеарбиен, најголем град на Свалбард, да биде околу нула степени, иако до крајот на годината остана нешто повеќе од еден месец.

Според него невообичаено високата температура е „шокантна“ и такво нешто не можело да се замисли пред десет години.

– Просечната температура на Свалбард е минус 6,7 степени Целсиузови, а секој од претходните 73 месеци беше потопол од просекот, додаде Исаксен.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com