Friday, Apr 20, 2018
HomeДЕНЕШНАСветАл Гор под притисок да се кандидира за претседател на САД

Ал Гор под притисок да се кандидира за претседател на САД

Дел од Демоктратската партија посакува повторно да го види Ал Гор како главен кандидат за претседател и не планираат да ја подржат Хилари Клинтон. Ал Гор речиси ја имаше победата во свои раце во 2000-та година, но по фијаското со наместените гласачки ливчиња во Флорира ја изгуби трката од Џорџ Буш. Ал Гор во Флорида доби масовна подршка од малцинствата, но Врховниот суд одби пребројување на гласовите и увид во гласачкиот материјал кој беше на негова штета.

Ал Гор одамна е посветен на кревање свест за климатските промени и за тоа доби и Нобелова награда за мир и изјави дека нема контакт со политичките советници. За влегување во претседатеската трка се уште нема спонозори кои би ја финансирале кампањата. Ал Гор и покрај тоа што му беше потпреседател на Бил Клинтон не и даде политичка подршка на Хилари.