Friday, Apr 20, 2018
HomeДЕНЕШНАЕкономијаАкциите драстично паднаа, Кина ги затвори берзите

Акциите драстично паднаа, Кина ги затвори берзите

Драматичниот пад на акциите го попречи тргувањето на кинеските берзи, јавува BBC. Главниот индекс на Шангај композит падна за близу 6,9%, а блу-чип CSI 300 Индексот се спушти на 7%. Како најлош изведува се покажа индексот на тешка технологија „Шенжен композит“ кој падна за повеќе од 8%.

Ова треба да значи воведување на нов систем кој ќе ја лимитира нестабилноста. Тргување беше запрено претходно истиот ден за 15 минути откако берзата падна на ниски 5%. Регулаторите мораа целосно да го запрат тргувањето поради константното паѓање на вредноста на акциите.