Saturday, Apr 21, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаАхмети: Со целосно исполнување на Договорот од Пржино ќе има избори

Ахмети: Со целосно исполнување на Договорот од Пржино ќе има избори

ali Ahmeti-1

Али Ахмети, лидерот на ДУИ, во годишното обраќање до партијата посочи неколку клучни поенти за изминатиот бурен период на политичка криза, блокади и проблеми. Според Ахмети речиси сите политички реформи предвидени со Договорот од Пржино се спроведени, па затоа закажаните избори во април за нов состав на Собранието мора да се одржат, а останува само партиите да ги надминат своите разлики во поглед на реформата на медиумите.

Меѓу политичките пораки кои ги упати Али Ахмети е дека на албанците во Македонија им се потребни само две партии, едната која ќе ја добие довербата на гласачите и втората која како опозиција ќе биде коректив, па сите други само го раситнуваат единството и заедничките интереси.

Ахмети исто така посочи дека ДУИ е посветена на евроатлантската интеграција на Македонија но, тоа е спречено од блокадата на Грција, како и од големите меѓународни проблеми, па нашите сојузници немале доволно простор да направат промена во спорот.