Monday, Jun 18, 2018
HomeДЕНЕШНАПолитикаАдеми најави средба во август со сите засегнати страни

Адеми најави средба во август со сите засегнати страни

Министерот Адеми очекува следната учебна година да започне со веќе дефиниран концепт за државната матура. Тој денеска наговести дека во август ќе бидат повикани сите засегнати страни со цел да се најде решение. Одговорајќи на новинарско прашање, тој истакна дека овогодинешнире резултати на државната матура се должат на математиката. Ова не е став на пленумот кој изнесе низа аргументи зошто овој предмет не треба да биде задолжителен.

– Ќе извршиме детална анализа на двата проекта вклучувајќи ги сите засегнати страни се со цел да дојдеме до едно најдобро решение. За државната матура имаше отпор математиката да биде задолжителна, а од друга страна имаме подобри резултати од минатата учебна година. Ова ни дава дополнително аргументи дека сме биле во право кога сакавме математиката да биде задолжителна, но сепак ќе се консултираме со сите засегнати страни околу натамошните чекори, изајви денеска министерот за образование Абдилаким Адеми.