Saturday, Mar 17, 2018
HomeАНТИСТРЕСЕкимТинејџерка родена со ХИВ преживува без лекови

Тинејџерка родена со ХИВ преживува без лекови

18 годишна девојка од Франција која била родена со ХИВ вирусот преживува без примање на терапија и медицинските работници гледаат голем потенцијал во третирање на оваа болест.

Од нејзиниот случај може да се донесе заклучок дека раниот третман во почетната фаза може да го спречи засилувањето на вирусот, а од друга страна пак, ќе се истражува дали девојката има природна отпорност кон ХИВ и дали тој факт може да се искористи за пронаоѓање на поефикасен лек.

Девојката земала лекови се до 6 годишна возраст кога ја прекинала терапијата и до денес нема никакви знаци на прогресирање на ХИВ вирусот.