HomeДЕНЕШНАЕкономија32.262 денари изнесува минималната потрошувачка кошничка за 2016 година

32.262 денари изнесува минималната потрошувачка кошничка за 2016 година

Растат трошоците на домаќинствата во Македонија. За да опстане едно четиричлено семејство во септември му биле потребни околу 32.262 денари, односно 520 евра – ова го покажуваат најновите податоци на Сојузот на синдикати. 13.345 денари во просек се трошат на храна и пијалаци, што претставува најголем дел од потрошувачката кошничка.
Граѓаните постајано се жалат на нискиот животен стандард и велат дека месецот не може да се преживее со плата од околу 300 евра месечно.

Трошоците прикажани на фотографијата се однесуваат на четиричлено семејство кое живее во стан од 50м2 и нема автомобил и не може да си дозволи да отиде на годишен одмор, односно пресметани се само неопходните трошоци.

Споредбата на потрошувачката кошница во истиот период пред пет години покажува дека стандардот на едно четиричлено семејство е намален за 2.200 денари на месечно ниво.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com