HomeДЕНЕШНАЕкономија30.000 работници имаат можност да се вработат – Австрија нуди одлични услови

30.000 работници имаат можност да се вработат – Австрија нуди одлични услови

Крајот на септември е крај и на работните договори на сезонските работници, најчесто во туризмот, и тие треба да се вратат дома. Некои ќе се обидат со заштедата да дтуркаат до Велигден, токму кога почнува новата сезона. Но, за оние кои не се решаваат да презимат дома, има работа во туризмот, но зимскиот. Во Австрија е комплицирано да се добие работна дозвола. Дури ни Хрватите се до 2020 немаат слободен простап до австрискиот пазар на трудот, па за вработување треба да добијат работна дозвола.

Но, бидејќи за овие работи има дефицит од работници, добивањето работна дозвола за нив не е проблем. Според достапните податоци австриските хотели и ресторани со пет ѕвездички секоја сезона бараат околу 30.000 работници, односно готвачи, келнери и собарки, а најголемиот дел од нив се од странство.

Хотелите нудат сместување и храна за работниците, а важен услов за добивање на работата е познавање на германскиот јазик.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com