HomeДЕНЕШНАПолитикаСредба Заев-Бенце: Потребна е соработка помеѓу Македонија и Унгарија

Средба Заев-Бенце: Потребна е соработка помеѓу Македонија и Унгарија

Претседателот на СДСМ Зоран Заев на денешната средба со амбасадорот на Унгарија во Р.М разговараше за актуелната политичка ситуација и реализацијата на обврските предвидени во договорот од Пржино.

Заев, соопштуваат од СДСМ, посочил дека Тие како партија се конструктивни и дека очекуваат сите страни да вложат поголем труд за во најкусо време да се спроведе договореното.

Амбасадорот Бенце ги изразил своите очекувања за брзи и ефективни реформи и во областите кои беа посочени во извештајот на Прибе, особено во делот на администрацијата, медиумите, судството и спроведувањето на Рамковниот договор.

– Заеднички е констатирано дека е опасно Македонија да ја изгуби препораката за ЕУ, посебно што станува збор за мала држава, со кревка и нестабилна економија, мултиетничка држава којашто сега е соочена и со светската бегалска криза, стои во соопштението.

Тема на разговорот била и потребата од продлабочување на билатералните односи како на економски план, така и во областите од посебен интерес за граѓаните на двете земји.

Средбата доаѓа по засилената активност на амбасадорите, со цел поттикнување на придвижувањето на договорите во однос на пржинскиот договор.


Н.С

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com