HomeАЈНШТАЈНИЈААтлас14 нови видови: Инвазија на отровни риби во Јадранско море

14 нови видови: Инвазија на отровни риби во Јадранско море

Во Јадранското Море во Хрватска во последните десет години се забележани 14 нови видови риби, меѓу кои некои се многу отровни, и која може да ги убие луѓето ако се конзумира месото. Смртоносната риба “фугу” или “четврозупка” потоа “жутога пурпур”, кој изгледа како Ража и тоа е многу отровна, како и “humpback bootmaker”, се само некои од новите и егзотични видови риби кои доаѓаат на Јадранското Море.

Во моментов во Јадранското Море има 454 различни видови на риби од 139 семејства на риби, но тој број продолжува да расте, соопштуваат хрватските медиуми.

На Океанскиот институтот во Сплит се истакнува дека трендот на зголемување на необични видови риба во Јадранското Море ќе продолжи, но истакна дека капачите немаат причина да се плашат. Од овој институт предупредуваат дека не треба да конзумираат риба како “četvorozupke” или “синиот Stingray”.

Отровна риба во Јадранското Море, полесно е да се најде во јужниот дел. За нивно задржување во морето придонесе глобалното затоплување.

Со отворањето на Суецкиот канал, многу инвазивни видови на риби од Црвеното Море стана дел од составот на Медитеранот. Клучна точка преку која пристигнаа во Средоземното Море е Гибралтарскиот теснец.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com