HomeДЕНЕШНАСветЌе ги казнува ли Трамп жените кои абортираат ако дојде на власт?

Ќе ги казнува ли Трамп жените кои абортираат ако дојде на власт?

Donald-Tramp

Трамп неодамна изјави дека треба да се казнуваат жените кои ќе се одлучат да абортираат. Неговата изјава во јавноста предизвика бурни реакции, по што кандидатот реши да ја повлече и изјави дека законот за аботрус треба да остане таков каков што е .

-„Законите за абортусот се тука и такви треба да останат се додека не дојде до нивна промена, рече милијардерот на НБС телевизијата. Тој сепак додаде, подоцна во интервјуто, дека се согласува со тврдењето дека абортусот е убиство“.

Во неговото второ соопштение Трамп изјави дека неговаа намера не е да ги казнува жените, туку лекарие кои ќе го извшат абортусот.

Портпаролката на неговата кампања демантираше дека Трамп ја повлекол изјавата:

-„Г-дин Трамп даде прецизно објаснување за законот таков каков што е денес и јасно рече дека тој треба да остане таков – се додека тој не стане претседател, рече таа и додаде дека тој ќе го смени законот и ќе им дозволи на државите да ги штитат децата што треба да се родат.

Абортусот во САД е дозволен од 1973 година со историска одлука на Врховниот суд. Околу оваа тема постојано се води дебата помеѓу приврзаниците на законот и неговите противници. И овој пат изјавата на Трамп предизвика реакции кај приврзаниците на законот помеѓу кои и демократската кандидатка Хилари Клинтон.


Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com