HomeДЕНЕШНАПолитикаУставниот суд од државен интерес ги одложи сите изборни активности

Уставниот суд од државен интерес ги одложи сите изборни активности

ustaven-sud-5

Уставниот суд позитивно одговори на иницијативата на ДУИ за оценување на уставноста на распуштањето на Собранието и донесе одлука за одложување на сите изборни активности иако претходно слична иницијатива беше одбиена на Демократскиот сојуз.

dui rakovodstvo

Како што и претходно анализиравме одлуката за одложување на изборите би била политичка, а не чисто права, па затоа и овој пат Уставниот суд донесе хибридна одлука, а претседателката Елена Гошева се повика на предмет од 2001 година со која се дозволува решавање на прашања од интерес на државата, а не само од надлежност на институцијата.

trajko veljanoski

Сега нема никакви правни пречки Трајко Вељаноски и формално да го свика Собранието и пратениците да се вратат во законодавниот дом каде може да се донесе нова одлука за одложување на изборите на 5-ти јуни иако за овој последен чекор ќе бидат потребни нови политички договарање меѓу партиите бидејќи позицијата на власта веќе е страшно нарушена, особено угледот на непопустливост на Груевски.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com