HomeДЕНЕШНАРегионУНЕСКО се закани: Плитвичките езера може да бидат тргнати од листата светско природно наследство

УНЕСКО се закани: Плитвичките езера може да бидат тргнати од листата светско природно наследство

plitvicki ezera

Унеско официјално ја предупреди Хрватска дека Плитвички Езера може да биде симната од пописот на заштитено светско природно наследство поради прекумерен број туристи кои секоја година ги посетуваат и прекумерно градење апартмани. Низ Националниот парк Плитвице дневно минуваат преку осум илјади туристи, а двојно повеќе во т.н. пик во сезоната.

Поради подобро селфи и голем метеж, изминатите години пет туристи паднаа во провалија, а лани една жена од Словачка и загина. Подрачјето на НП Плитвице се протега на 300 квадратни километри и целиот простор е под заштита на Унеско како светско природно и културно наследство.

Погледнете за кавка природна убавина се работи.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com