HomeДЕНЕШНАПолитикаСпоменикот на просветителот Богдани со грешни датуми?

Споменикот на просветителот Богдани со грешни датуми?

pjetar_bogdani

Критиките за поставување на уште една серија на споменици, без оглед што овој пат се работи за албански дејци кои недостасуваа во проектот Скопје 2014-та, не престануваат и сега се наведува дека датумите за раѓањето и смртта на бискупот Пјетер Богдани се погрешни.

bogdani 1000Lek

На споменикот кој доцна вечер беше поставен во парк Жена борец стојат датумите 1630-1686, но според повеќе историски извори, Богдани, кој се смета за основоположник на Албанската книжевност бил роден во село близу Призрен, во 1630 година или според други извори во 1625-та, а по враќањето во Приштина, починал во декември 1689 година.

Pjetër_Bogdani_1989_Albania_stamp

Се чека официјален одговор од изработувачот и нарачателот на споменикот и дали доколку станува збор за грешка таа ќе биде отстранета.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com