HomeДЕНЕШНАРегионРаст на убиствата во Косово, граѓаните ја земаат правдата во свои раце

Раст на убиствата во Косово, граѓаните ја земаат правдата во свои раце

kosovo-policija

Бројот на убиства од различни мотиви во Косово е драстично зголемен оваа година и достигна 23 што е двојно повеќе од лани. Кај социолозите има голема загриженост бидејќи се бележи девалвација на општествените вредности додека во исто време властите губат контрола над правните процеси.

Поранешниот пратеник и експерт од областа на безбедноста,Бурим Рамадани,оценува дека три основни фактори влијаат во порастот на убиствата и влошувањето на јавната безбедност.

– Големото присуство на илегално оружје во рацете на граѓаните,од една страна,и недостигот на една сеопфатна политичка и граѓанска програма на Владата за да се намали желбата на граѓаните за поседување илегално оружје,е еден од елементите. Втор елемент или фактор е негрижата на безбедносните институции,истражните и судските, и како трет фактор е недостигот на доверба кај граѓаните во политичкиот систем на Косово,пред се на правосудството,-оценува Рамадани.

Социологот Бесник Пеци негативните појави ги препишување на недостиг на владеењето на правото и губењето на општествениот компас.

– Моите оценки во однос на убиствата во Косово се однесуваат на тоа дека во државава е инсталирана еден вид аномалија на вредностите и стандардите. Луѓето не знаат што да почитуваат.Бомбардирани сме од девалвација на вредностите и недостигот на спроведувањето на законот, оценува Пеци.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com