HomeРЕФЛЕКТОРФилмПочина познатиот ирански режисер Абас Кијаростами

Почина познатиот ирански режисер Абас Кијаростами

Abas-K-arostami-1

Славниот ирански режисер Абас Кијаростами почина во Париз на 77 годишна возраст, во една приватна болница, каде се лечел од рак. Тој е добитник на бројни меѓународни филмски награди, меѓу кои и Златната палма од 1997 година. Во родниот Иран, како и многумина ширум светот, меѓу кои и претседателите на Иран и Франција, му оддават почит на Абас Кијаростами, кој се смета за еден од наголемите светски режисери.

Abas-K-arostami-f2

Абас Кијаростами беше ирански филмски режисер, сценарист, продуцент, сликар, фотограф и поет. Во кинематографијата беше активен од 1970 година и учествуваше во повеќе од 50 филмови, вклучувајќи краткометражни и долгометражни филмови. Неговите први долгометражни филмови беа „Искуство“ и „Патник“, а меѓународната афирмација ја стекна со таканаречената Кокерска трилогија.

Во текот на својата кариера има освоени награди на најголемите светски фестивали што му донесе светска слава од Европа до САД и Јапонија.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com