HomeДЕНЕШНАПолитикаПавле Трајанов предлага Македонија да биде една изборна единица

Павле Трајанов предлага Македонија да биде една изборна единица

pavle-trajanov

Демократскиот сојуз предлага Република Македонија да биде една изборна единица, како основа за демонтажа на еднопартискиот систем и јакнење на одговорноста при носењето круцијални одлуки и владеење на правото, вели лидерот на партијата, Павле Трајанов.

„Во рамките на приоритетните реформи кои треба да ги спроведа реформската Влада, а се очекува да се формира во текот на овој месец, предлагаме да бидат и промените во изборната регулатива, при што најбитно е да остане пропорционалниот изборен модел, а Република Македонија да биде една изборна единица. Во ова насока очекуваме и нов систем за евидентирање на гласачите, електонско гласање, како и целосна професионализација на ДИК“ – рече Трајанов.

Ако Македонија биде една изборна единица, составот на Парламентот ќе биде реален одраз на волјата на граѓаните, но и во голема мера ќе се намалат можностите за кршење на изборните правила, партиите ќе морат да соработуваат и ќе се создадат услови за поодговорно владеење.

„Ги повикуваме политичките партии, граѓанските асоцијации и сите граѓани, доколку се за промени, правда и одговорно владеење, да ја подржат оваа иницијатива. Демократскиот сојуз очекува коренити реформи и во правосудството, системот за безбедност, медиумите, департизациија на институциите, како битни предуслови за организирање на фер, демократски и кредибилни избори“ – кажа Трајанов.

Овој изборен модел отвора можност и за помалите и новоформираните партии, но и за помалите етнички заедници, додава Трајанов.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com