HomeДЕНЕШНАРепубликаНема нови сомнителни случаи на Зика во Македонија

Нема нови сомнителни случаи на Зика во Македонија

lekar-1-

 

Институтот за јавно здравје нема други сомнителни случаи за врусот зика, од како пристигнаа резултатите за три месечното бебе од Дојран, кои покажаа дека не е заболено од овој вирус.

Д-р Голубинка Башевска од Институтот за јавно здравје рече дека референтната лабораторија на СЗО ги потврдила резултатите што ги добиле претходно.
“Направивме анализи кои исклучија инфективен причинител за состојбата, како и вирусни причинители, кои се пренесуваат преку комарци како што се западнонилска треска и денга. За да се потврдат нашите резултати, примероците ги испративме во Германија, и се потврдени како негативни, вклучително и за зика вирусот”, рече д-р Башевска.

Клиниката за детски болести, исто така, информираше дека кај тримесечното бебе нема зика вирус, а детето им било препратено од педијатар од Струмица под сомнение за микроцефалија.
“Која е причината за микроцефалијата, ќе ја утврди тимот од нашиот Оддел за неврологија со понатамошни анализи”, вели проф. д-р Аспазија Софијанова, директор на Клиниката за детски болести.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com