HomeДЕНЕШНАСветМексикански милијардер: Луѓето треба да работат три дена во неделата

Мексикански милијардер: Луѓето треба да работат три дена во неделата

karlos slim

Мексиканскиот милијардер Карлос Слим смета дека три работни дена во текот на неделата би била идеална опција за модерниот човек, неговите потреби и можности. Луѓето денес живеат подоголго, тие се поздрави, не се присилени на тешки физички работи, објаснува Слим.

„Денешната цивилизација бара повеќе знаење и искуство, а помалку физичка подготвеност. Мислам дека би требало покасно да се оди во пензија, а да се работи три дена неделно“, истакна Слим.

Karlos-Slim-f2

Соопштено е дека мексиканскиот милијардер ова не го изјавил од чист алтруизам, туку раководејќи се според работната логика: радикалното скратување на работната недела би значело можност за отварање на повеќе нови работни места и би обезбедило поголема динамика. Ако луѓето бидат слободни четири дена во неделата, не само што ќе го зголемат квалитетот на својот живот, туку тоа ќе доведе и до поголем раст на туризмот, индустријата, забавата, спортот, па и образованието.

Сопственикот на мексиканската телекомуникациска компанија бил своевремно најбогат човек во светот, а денес се наоѓа на седмата позиција на листата на „Форбс“ од најбогати луѓе во светот. Неговото богатство е проценето на 49.1 милиони долари.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com