HomeДЕНЕШНАЕкономијаМакедонија има помала невработеност од Грција, но младите кубурат

Македонија има помала невработеност од Грција, но младите кубурат

agencija-za-vrabotuvanje

Ако директно се споредат Македонија има досега најниска стапка на невработеност од 24%, додека пак во Грција по економската криза невработеноста е зголемена на 26,2% што барем во овој параметар не прави подобри.

Сепак, податоците на Заводот за статистика откриваат неколку проблематични параметри, а најмногу незагрижува невработеноста на младите луѓе во Македонија која е рекордна. Најголема потешкотија да најдат работа имаат лицата од 25 до 49 години и фрапантни 145.976 од нив се без работа. Околу 40 илјади невработени се млади лица на возраст до 24 години.

Ако се земе предвид и дека најголем дел од лицата кои се вработени се со низок степен на образование и ниски примања се доаѓа до поконкретна слика за македонскиот стандард. Работа може да се најде, но таа не е добро платена и не одговара на високото образование, квалификации и стручност на младите лица кои завршуваат факултет или пак повисок степен.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com