HomeРЕФЛЕКТОРДизајнКонференција за подобрување на образованието во дизајнот во Јавна соба

Конференција за подобрување на образованието во дизајнот во Јавна соба

rethinking design education - cover

Денес во Јавна соба со почеток во 17.00 часот започнува конференција на тема подобрување на дизaјн образованието во Европа. Реномирани дизајнери, професори по дизајн, дизајн менаџери и претставници од деловниот сектор нудат решенија за подобрување на дизајн образованието во Европа со цел дипломираните дизајнери да станат поатрактивни на пазарот на трудот.

Искуствата од  неколку земји низ регионот и централна Европа ќе бидат презентирани на дводневната конференција која наметнува прашања и теми кои ги тангираат и дизајнерите и компаниите. Темата е актуeлна од причина што во последниве 5 години се продуцираат голем број на дизајн кадри, но неизвесно е нивното вработување.

Почетна точка е анализата на сегашната состојба во регионот и Европа и проблемите со кои се среќаваат компаниите по вработување на дизајнер, па оттука се трага и по аномалиите во образовните програми во земјите. Принципот на образование се разликува од една до друга институција и во голема мера зависи од наставниот кадар кој го пренесува знаењето.
Основното прашање е со кои предизвици ќе се судрат дизајнерите во идните 10 до 15 години и дали со сегашното  образование тие ќе можат да одговорат на барањата и очекувањата на компаниите? Експертите од дизајн секторот очекуваат прагматични и применливи решенија  независно од степенот на развој на државите.

Конференцијата е дел од европскиот проект „Дизајн Пракса“ во кој учествуваат Јавна соба, Европски универзитет Р.М., компанијата Завар од Скопје, Хрватското дизајнерско друштво, ВЕРН’ универзитетот,  Просторија од Загреб  и  Дизајн Австрија – кровна дизајнерска асоцијација.

Резултатите од конференцијата во форма на прирачник за практична наобразба заедно со резултатите од работилниците кои следат во периодот  јуни – октомври, 2016 премиерно ќе бидат претставени на Неделата на дизајн во Скопје од  24. до 28.ноември, 2016 во дизајн центарот Јавна соба.

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com