HomeДЕНЕШНАПолитикаЗа уставноста на СЈО, Уставен ќе расправа во среда?

За уставноста на СЈО, Уставен ќе расправа во среда?

ustaven-sud-5

Уставниот суд ќе се произјасне за поднесената иницијатива за оценување на уставноста на Законот за Специјално јавно обвинителство. По 8 месеци чување во фиока предметот веќе е доделен кај судија известител. Можно е да се најде на дневен ред на седницата закажана за среда – јавува Телма.

Од СЈО велат дека нема основа Законот да се прогласи за неуставен.
„Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од соржината на незаконското следење на комуникациите постапува согласно Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите и сметаме дека нашето постапување е во согласност со Уставот на Република Македонија, меѓународните договори ратификувани во согласност со Уставот и законите во Република Македонија“.

Законот за СЈО го оспоруваат претседателот на Светскиот македонски конгрес, Тодор Петров и Томе Тодоровски, адвокат од Свети Николе.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com