HomeГИГА БАЈТСмартфонЕУ ќе бара казна од милијарди за Android монополот на Google

ЕУ ќе бара казна од милијарди за Android монополот на Google

google-eu1

Европската Унија поведе нова антимонополска постапка против Google кој на мобилниот оперативен систем Android однапред ги поставува своите сервиси и услуги како Maps, YouTube, Chrome, Play Store, Keep и останатите апликации за сметка на други конкуренти кои го немаат истиот пристап и можност за развој.

Google може да биде принуден да плати над 7 милијарди евра казна доколку се спроведе постапка во еден од европските судови, а ќе има рок од неколку месеци да даде одговор и образложение за своите политики на Android.

Извор: telefoni.mk

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com