HomeДЕНЕШНАПолитикаДОМ предложи серија на закони за крај на урбаниот хаос

ДОМ предложи серија на закони за крај на урбаниот хаос

maja-pres1

ДОМ како единствена „Зелена“ партија во Македонија предложи нова серија на закони со која треба да се стави крај на урабаниот хаос и политиките кои се на директна штета на квалитетот на живот на граѓаните, загадувањето на животната средина и уништување на ресурсите.

– ДОМ како зелена партија, предлага пакет закони во урбанизмот, за нормален живот на граѓаните: нов Закон за просторно и урбано планирање, нов Закон за градење, вистински Закон за зеленило и закони за градски архитект. Овие закони треба да се базираат врз урбанистички стандарди и нормативи кои водат сметка за намената на просторот, густината на населението, висината на објектите, зелени површини, проветрување, изложеност на сонце, проток на сообраќај и редица стручни параметри. Ова се наши долгогодишни заложби, кои досега не наидоа на политичка поддршка – рече Маја Морачанин од ДОМ.

Досега ниту еден предложен закон на ДОМ не е прифатен, а мотивите според нив се многу јасни, да продолжи тоталниот хаос кој му одговара на дел од градежниот сектор поврзан со политичари и локални моќници. Токму затоа се случуваат постојано скандали и екцеси во градежништвото и урбанизмот, а граѓаните најмногу ги трпат штетите потоа.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com