HomeДЕНЕШНАЕкономијаГолемо вмрежување на металната индустрија преку Macedonia Manufacturing Expo

Големо вмрежување на металната индустрија преку Macedonia Manufacturing Expo

%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%bb

Денес за првпат во Македонија се одржи конференција за вмрежување на компаниите од македонската лесна метало-преработувачка индустрија со странски купувачи, насловена Macedonia Manufacturing Expo. На конференцијата присуствуваа 48 компании од Македонија во својство на добавувачи и 18 компании, од кои 16 странски, во својство на купувачи. Меѓу потенцијалните купувачи беа и големи меѓународни компании како Сименс (Siemens) и Скаутби (Scoutbee). Во текот на конференцијата беа одржани 140 деловни состаноци меѓу компаниите од кои се очекуваат нови бизнис зделки. Покрај директните деловни средби помеѓу домашни и странски купувачи, на конференцијата ќе се зборува за трендовите и новите технологии во индустријата.

%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%bc%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5

„За компаниите од металната индустрија е од големо значење отворање на странските пазари, а оваа конференција е можност за почеток на некаква соработка. Нашите производи се пред се наменети за извоз и неопходна ни е помош во тој сегмент, бидејќи полесно е да се пробива пазарот заеднички, отколку секој поединечно“, објаснува Марта Наумовска Грнарова, Претседател на Aсоцијација на метална и електро индустрија, еден од организаторите на конференцијата.

%d1%9f%d0%b5%d1%81-%d0%b1%d0%b5%d1%98%d0%bb%d0%b8-%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d1%81%d0%b0%d0%b4%d0%be%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%b4-1

„САД веќе 10 години го поддржува развојот на лесната индустрија во Македонија. На пример, Проектот на УСАИД за експанзија на мали бизниси работеше со индустријата и институциите на создавање на дата база чија цел е прибирање и промовирање на податоци за производите на преку 200 македонски компании од овој сектор. Ова споделување на информации е важен ресурс за економските промотори кои рабоата на привлекување странски инвеститори“, изјави Џес Бејли, Амбасадорот на САД, во неговиот поздравен говор.

%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%9c-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%81%d0%b8

„Придобивките од соработката помеѓу домашните и странските компании се двострани. За странските компании кои користат производи и услуги од нашите фирми крајниот бенефит е намалување на трошоците, користејќи македонски производи и услуги со добар квалитет, но со пониски цени. Од друга страна, домашните компании преку соработката со странските ќе го подигнат нивото на технолошко и менаџерско знаење, ќе се стекнат со вештини за подобра организација на работата што ќе придонесе и за поголема конкурентност на европските и светски пазари“, додава Ивана Николиќ, Заменик Директорката на Агенција за странски инвестиции и промоција на извозот на РМ.

%d0%bf%d1%83%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0-1

Еднодневната конференција е организирана од Проектот на УСАИД за експанзија на мали бизниси, кофинансиран од Владата на Швајцарија, Асоцијација на метална и електро индустрија – МАМЕИ и Агенција за странски инвестиции и промоција на извозот на РМ (АСИПИРМ) со поддршка од Германската стопанска комора во РМ (AHK), Американската  стопанска комора во РМ (AmCham), Амбасадата на Холандија во РМ и Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони (ДТИРЗ).

 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com