HomeДЕНЕШНАЕкономијаВистинскиот основач на Bitcoin го откри своето лице по силниот притисок

Вистинскиот основач на Bitcoin го откри своето лице по силниот притисок

craig-wright-satoshi-nakamoto

Зад псевдонимот Сатоши Накамото кој се смета за основач на дигиталната виртуелна валута Bitcoin долги години се ширее различни теории, па сега конечно можеби мистеријата е разрешена. Од сенка излезе Крег Врајт, австралиски иноватор и претприемач кој за BBC News откри дека тој e всушност вистинскиот основач на Bitcoin во 2008-та.
craig wright bitcoin

Според Крег псевдонимот Накамото е одбран бидејќи станува збор за јапонски трговец од 17-от век кој се залагал за слободен пазар и отворена трговија, слично како амбицијата на Bitcoin да ја замени актуелната монетарна и фискална политика со сосема нов вид на платежно средство.

За да го поткрепи своето тврдење го употреби дигиталниот клуч од првата трансакција и приложи повеќе докази и сведочења од првите корисници. Крег за BBS News посочи дека е ставен под огромен надворешен притисок поради ширењето на неточни теории и приказни и дека ова му е прво и единствено интервју пред камера.

 

Главниот мотив да се открие себеси е да ги заштити своите блиски, пријатели и вработени од големите притисоци, како и од заканата на австралиските даночни власти кои водат истрага. Други извори и истражувачки центри пак, се спротиставуваат на тврдењата на Крег и не веруваат дека тој е всушност „Сатоши Накамото“.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com