HomeДЕНЕШНАПолитикаАневски: Не знам како ќе се вклопи СЈО во правосудството во иднина

Аневски: Не знам како ќе се вклопи СЈО во правосудството во иднина

petar anevski i katica janeva

Петар Аневски, претседателот на Советот на јавни обвинители ја повика Катица Јанева со СЈО да соработува во интерес на владеење на правото, но е загрижен како ќе функционираат во иднина овие две институции во правосудниот систем што според него не е предвидено во Уставот на Република Македонија.

– Ако го прочитате добро член 7 особено ставот 3, и ставот 1, кажува дека тоа обвинителство одговара пред Собранието, а за својата професионалност, стручност и за законските дејствија што ги презема ќе одговара пред Советот на јавни обвинители. Ние ја почитуваме автономијата, меѓутоа таа мора да го почитува член 7 став 3, рече Аневски. Кажа дека иако била повикувана Јанева дошла на само една седница кога информирала дека нема да одговара на прашања и да присуствува на работата на Советот.

Аневски денеска при претставувањето на Извештајот на Советот пред собраниската Комисија за политички систем посочи дека во Македонија недостигаат 62 обвинители и оти поради тоа има неажурност на обвинителствата. За да се надмине оваа ситуација и да се постигне застапеност на сите етнички заедници, во септември ќе има нов оглас за прием на шеесетина кандидати во Академијата за судии и јавни обвинители.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com