HomeАЈНШТАЈНИЈАЈапонците успешно трансплантирале вештачка кожа со влакна и потни жлезди

Јапонците успешно трансплантирале вештачка кожа со влакна и потни жлезди

 

Научницие од Кобе успеале успешно да произведат кожа од матичните клетки на на глувците со повеќе слоеви вклучувајќи и фоликули на влакна и потните жлезди. Кога научниците успеале на „гол“ глушец со супримиран имунолошки систем да ја пресадат кожата, таа сраснала и од неа започнале да растат влакна.

Тие проценуваат дека за трансплантација на кожа кај луѓето ќе бидат потребни пет до десет години. Се надеваат дека нивното откритие ќе доведе до развој на флексибилна кожа која би се добивала од човечки клетки на луѓето кои претрпеле изгореници и кој аби можелаповторно да им се пресади. Покрај тоа ова би можело да доведе до напредок на козметичката индустрија, каде производите би можеле да бидат тестирани на примероци од човечка кожа.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com