HomeАНТИСТРЕСШтосноШто е тоа што не сте го знаеле за кафето?

Што е тоа што не сте го знаеле за кафето?

Напивката која сите наутро со задоволство ја пиеме и која ни дава енергија во текот на целиот ден е без сомнение кафето. Но и покрај тоa што таа е дел од секојдневниот живот на многумина, постојат некои податоци кои сигурно не им се познати на сите.

Луѓето пијат околу 500 милијарди шолји кафе годишно. Статистиката дека дека толку кафе се троши на годишно ниво, а 14 милијарди од нив се италијанско еспресо.

Жените кои пијат кафе имаат помал ризик за страдање од депресија. И тоа дури за 20%.

Кафето ја подобрува потенцијата кај мажите. Истражувањата покажалде дека мажите кои пијат секојдневно кафе имаат 42% помали шанси да имаат проблеми со потенцијата.

Кафето помага при вежбање. Ако ви треба повеќе енергија пред вежбање или трчање, напијте се кафе.

Попеченото кафе има помалку кофеин од помалку печеното. Причината за ова е фактот што процесот на печење на зрната уништува голем дел од кофеинот. Кафето го намалува ризикот од Алцхајмерова болест. Луѓето кои секојдневно пијат кафе имаат 20% помали шанси за заболување од  Алцхајмерова болест.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com