HomeДЕНЕШНАРегионХрватски портал Трис: Може ли поглупо – Македонија на Македонците им забрани прошетка во шумите, казна до 2.000 евра

Хрватски портал Трис: Може ли поглупо – Македонија на Македонците им забрани прошетка во шумите, казна до 2.000 евра

Хрватскиот портал Трис објави текст за забраната за движење во македонските шуми со наслов: „Може ли поглупо: Македонија на Македонците им забрани дневна прошетка низ шумите – казни до 2 илјади евра?!“

До 15 август во времеto od 7-17 часoт е забрането движење на македонските шуми – Јас го прочитав вчера во македонскиот портал за вести престижниот MKD.mk (види линк).

Отпрвин мислев декастанува збор за извртување на МКД во сатирично новинарство. Не. Колегата Петар Пејовиќ од Скопје, со МКД експресно ме разувери.
– Јас не знам што да ти кажам … Овие полуделе целосно … Ова наводно ќе ги спречи пожари во шумите. отиде се неповратно … – резигнирано вели Петар.
Сепак, новинарите треба се уверат со соптевните очи и уши, што беше можно на официјалната веб страница на македонското Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (види линк), на чие чело е министерот Михаил Цветков, кој е магистар на роботика.

“Затечени како се движат во шумата”

– Се воведува ограничување на движење на сите лица во шумите и шумските појаси за периодот од 2016/06/07 да 2016/08/15 од 7:00 до 17:00 часот (освен ако лицето не добил соодветно одобрение од Јавното претпријатие за стопанисување со државни шуми “Македонски шуми” и на луѓето кои управуваат со заштитени подрачја). За непочитување на одредбите од забраната за поединци кои ќе се фатени како тие се движат во шума без соодветно овластување 7:00 за да се 17:00 часот, ќе добијат парична казна од 1.500 до 2.000 евра (во денарска противвредност), во согласност со член 106 од Законот на шумите – вели изричното шумско соопштение.

Со парична казна од 15 илјади куни за шетање по мирисни шумски ливади, во сенката на дабовите, меѓу пријатната шумска вегетација? За што се работи? Дали е влез страхо-владејачка диктатура во малата шумка врата Има повеќе. За Македонците има забрана, но – внимавај на ова – не за туристи кои сакаат да одат низ македонските шуми. (!?)
– Ова ограничување не се однесува на организирана турнеја на туристите за разгледување шуми со стопанска намена и во националните паркови во земјата, кои ќе бидат придружувани од страна на претставник на ЈП “Македонски шуми” и националните паркови – се вели во фашистичката шумска наредба на страниците на Министерството.

shuma2

Совен туристите, шанса во текот на денот во македонски шуми да сретнат мечка или лисица имаат шумарите кои работат во македонските шуми, се досетиле шумските власти.
Слична регулатива во сила и беше пред неколку години, но овој пат веќе иритираните граѓани на Македонија , оваа наредба ја дочекаа со згрозеност и гнев. Во текот на ноќта е дозволено шумско талкање.

– Час и половина низ шумата морам да одам во посета на старите мајка и татко. Бидејќи тие не направиле пат. Па сега, да ги оставам да умрат таму. Само нека ме запрат, ќе биде се- луто вели Борис, познаник од Скопје.
Сепак, шумски терор малку попушта во предвеќерието и ноќе, од 17ч до 7 во утринските часови, кога можете да талкате во шумата, иако не е јасно кој нормален сака среде ноќ да скита низ темните шуми.

– Во периодот од 17:00 часот до 7:00 часот е дозволено да се движат сите луѓе во шумите и шумските појаси за одмор и рекреација на сопствена одговорност за нивната безбедност и со обврска да не се предизвика оштетување на шумите (палење отворен оган во шума, итн) – покажуваат милост шумските диктатори.

spomenici

Очигледно причината за ваквите строги мерки со цел спречување на шумските пожари, кои во овој период можат да се предизвикаат поради високи температури.
– Но, каква будала мораш да бидеш да заклучиш дека оган можеш да запалиш намерно само од 7 до 17 часот, а попладне да не може започне пожар? – вели ититираниот Борис по одлука која се однесува на сите шуми, вклучувајќи ги и оние во националните паркови “Маврово”, “Пелистер” и “Галичица”, на јавна установа за заштита на природните вредности “јасен” – Скопје и јавното претпријатие “Паркови и зелени” – Скопје.
Во Македонија, за жал на овие чесни луѓе, веќе се навикнати недвосмислените апсурдни потези на валдејките политичари, почнувајќи со конверзијата на Скопје во јужноевропски Дизниленд , со изградба и инсталација на стотици стотици нови споменици, изградба на кич велелепни палати, реплика на стари бродови, нови накинџурени мостови, згради на министерства итн. Неодамнешната одлука (која се повлече по подолги демонстрации) на македонскиот претседател Иванов со експресен удар на своето да ги разреши гревовите на сите политичари кои учествувале во скандалот со прислушување на илјадници граѓани, јавни личности, политичари и така натаму, е исто така една серија на такви небулозни потези на власта.

“Уште да наплаќаат за дишење, идиоти …”
Сето ова се случува во услови на високо кормпирани власти ,а отежнувачки околности се и внатрешните меѓуетнички проблеми меѓу Албанците и Македонците, со добро познат факт, дека оваа прекрасна земја се наоѓа во една од најпознатите непријатни геополитички средина. Стеснета меѓу Бугарија, Албанија, Косово и Грција (што не дозволува да го користи своето историско име Македонија), меѓу земјите кои би ја раскинале како стадо лути хиени, да не е во интерес на т.н.. светски сили валвата ситуација да остане каква што сега е: недоречена, неперспективна и депресивна за некои 2,1 милиони македонските граѓани.

Но, да се вратиме на шумата. Кога не би било вистина, оваа одредба од македонските власти ќе биде идеална основа за хумореска и шегување за тоа како властите ги обучуваат зајакот, лисицата и мечката за шпиони, како би повеќето шумски шетачи би биле удрени по џебот. Но, тоа е точно. Не е шега.
– На оваа глупост и нема крај. Ова, секако, го прават за да им олеснат на дрвокрадците никој никој да не им пречи да крадат дрва по ден. Останува уште да ни наплаќаат за дишење воздух, идиоти … – заклучува горко Драган Т., еден од војската на незадоволните граѓани кои се на виртуелната шуми на македонската општествена мрежа се соблазнува за гротескната забранаа – прошетка по шума.

Извор: Трис.хр

Превод: Локално.мк

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com