HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосХабл пронајде „мајка“ галаксија која создава стотици ѕвезди

Хабл пронајде „мајка“ галаксија која создава стотици ѕвезди

Вселенскиот телескоп Хабл пронајде уникатна галаксија која има хипер продукција на стотици ѕвезди со што го заслужи епитетот космичка „мајка“. Галаксијата MCG+07-33-027, е оддалечена 300 милиони светлосни години од Земјата и е изолирана, односно во нејзина близина нема друга галаксија со која би се судрила, па затоа и самиот процес на создавање на нови ѕвезди е вистинска мистерија.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com