HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосФизичарот Хокинг започна потрага по галактички комшии

Физичарот Хокинг започна потрага по галактички комшии

Физичарот Стивен Хокинг заедно со Марк Закерберг основачот на Facebook и рускиот милионер Јури Милнер најави многу амбициозен проект наречен Breakthrough Starshot кој преку нано-летала кои ќе се движат напојувувајќи се сончева енергија треба да отпатуваат во нашата соседна галаксија Alpha Centauri барајќи вонземски живот попат, како и планети кои може да одржат живот како земјата.

Breakthrough Starshot проектот ќе чини 100 милиони долари во старт, а нано-леталата кои ќе бидат екстра лесни со камери и GPS сензори до својата дестинација ќе патуваат во наредните 20 години.

Хокинг е меѓу главните мислители кој е загрижен за опстанокот на планетата Земја и единствен спас за човештвото во иднина е да се пресели на друга планета, па и да започна процес на галактичка колонизација.

Извор: telefoni.mk

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com