HomeДЕНЕШНАПолитикаУставниот суд да го врати Собранието, инцијатива на ДУИ

Уставниот суд да го врати Собранието, инцијатива на ДУИ

Како единствен правен излез од актуелната политичка, но и институционална криза е Уставниот суд да се произнесе како надлежен за враќање на пратениците во Собранието со што ќе може да го продолжат мандатот доколку изборите се одложат и на тој начин настане уставен вакум.

ustaven-sud-5

Иницијативата е предложена од страна на ДУИ кои бараат оценување на уставноста на одлуката за распуштање на Собранието на Република Македонија. Слична иницијатива веќе поднесе и Демократскиот сојуз, но тогаш Уставниот суд се произнесе како ненадлежен, но со најновиот развој на настаните никој не очекува одлуката да биде чисто правна, туку политичка.

johanes hajndl

Средбите со германскиот специјален претставник Хајндл не донесоа никакво поместување во ставовите на четирите најголеми партии во Македонија, освен заклучокот дека нешто мора брзо да се превземе.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com