HomeДЕНЕШНАРепубликаТрадицијата продолжува, започнува 43-та Галичка свадба

Традицијата продолжува, започнува 43-та Галичка свадба

Денеска и утре во Галичник ќе се одржува 43-тата Галичка свадба, на која годинашни младенци се Сан­дра Стан­ко­виќ и Але­ксан­дар Ри­сте­ски. Тие утре ќе се венчаат во цр­ква­та „Све­ти Петар и Пав­ле“ откако ќе ги поминат сите обичаи на свадбата која во Галичник има вековна традиција.

И годинава се очекуваат илјадници посетители од Македонија и од странство кои ќе имаат можност да видат 30-ина оригинални свадбени обичаи што почнуваат во сабота попладне и продолжуваат во недела, проследени со народни носии, песни и ора и со звуците на зурли и тапани.

Галичката свадба опстојува токму поради својата автентичност и неповторливост. Во минатото се правеле масовни свадби, секогаш околу Петровден (12 јули) кога печалбарите од ова мијачко село доаѓале во родниот крај.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com