HomeДЕНЕШНАПолитикаСтамен Филипов го оспори законот за ДДВ за физички лица

Стамен Филипов го оспори законот за ДДВ за физички лица

Рекордерот по бројот на поднесени иницијативи до Уставниот суд, пензионираниот правник од АРМ, Стамен Филипов ја оспори уставноста на измените во Законот за ДДВ од 2014 година, според кои, прагот за станување ДДВ обврзник на фирмите и граѓаните се намали од 2.000.000 на 1.000.000 денари. Во иницијативата Филипов наведува повеќе прични поради кои овие измени се неуставни.

Законските измени се против уставни, создаваат правна несигурност, тие се нехумани и не водат сметка за социјалниот момент, создаваат правна нееднаквост меѓу граѓаните. И експертите имаа слични ставови, неодамна откако беше обелоденета оваа одлука која погоди многу граѓани, но исто така ги погоди и занаетчиите. Измените беа донесени лани, а од оваа година одлуката почна активно да се применува.

Во прилог е целосното образложение на Филипов кој во детали објаснува зошто овој закон треба да падне на Уставен Суд:

inic

inic2

inic3

inic4

inic5

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com