HomeГИГА БАЈТСмартфонСе враќа „Nokia“

Се враќа „Nokia“

Финската фирма за мобилни телефони „Nokia“ соопшти дека наскоро ќе се врати на пазарот на паметни телефони и таблети. Компанијата „Nokia“ сега специјализирана за опрема и услуги на телефонските оператори, наведе дека нема да превземе ниту еден финансиски ризик бидејќи својот бренд и патент ќе го стават на располагање на новата фирма „ХМД Глобал“.

„Фирмата има финансиски вложувања и нема да има удел во ХМД“, наводно стои во соопштението на „Nokia“ која не прецизираше кои се основачи на новата фирма. „Nokia“ после партнерството со „Мајкрософт“ во 2011 година одлучи да се вклучи во платформата „Андроид“ на американскиот гигант „Гугл“. „Nokia“ е една од најголемите произведувачи на мобилни телефони во светот.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com