HomeДЕНЕШНАСветСега Исламската држава со забрана до жените за носење на бурки!

Сега Исламската држава со забрана до жените за носење на бурки!

Во ирачкиот град Мосул, припадниците на Исламската држава, како безбедносна мерка, им забранија на жените во зградите да носат бурки, пренесуваат локалните медиуми. Одлуката околу забраната е донесена после неколку напади кои на лидерите на ИС ги извеле жени облечени во таа облека која го покрива целото лице и тело.

burki

На други јавни места, жените можат и понатаму слободно да користат бурки. До сега жените кои не ја носеле оваа облекам според правилата кои ги наметна ИС биле строго казнувани, па и убивани. Властите на Исламската држава до сега го забранувале и пушењето, играњето, слушањето на музика, какои користењето на интернет.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com