HomeДЕНЕШНАСветСветски ден на населението – „Да инвестираме во тинејџерките“

Светски ден на населението – „Да инвестираме во тинејџерките“

Светскиот ден на населението – 11 јули годинава се одбележува под мотото „Да инвестираме во тинејџерките“. Во пораката по повод Светскиот ден на населението стои дека кога девојчињата треба да се на училиште и да си ги замислуваат можностите што им претстојат, премногу од нив се лишени од следењето на своите амбиции поради социјалните и културните стапици.

– Додека опциите и можностите на момчето се прошируваат кога ќе стане адолесцент, опциите и можностите на девојчето премногу често се намалуваат. Половина од сите сексуални напади во светот се вршат врз девојчиња на возраст од 15 години или помлади. Во земјите во развој, една од три девојки е во брак пред да наполни 28 години. А тинејџерките имаат помали изгледи да започнат или да завршат средно образование, стои во пораката од генералниот секретар на ОН по повод Светскиот ден на населението.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com