HomeДЕНЕШНАРегионСаудиска Арабија сака да го претвори Косово во „Моленбек“

Саудиска Арабија сака да го претвори Косово во „Моленбек“

Саудиска Арабија сака самопрогласената држава Косово да ја претвори во Моленбек на Балканот, пишува францускиот весник Пуан, пренесува Спутник. Авторот Мишел Коломес се повикал на податоците кои претходно биле објавени од страна на New York Times, а во кои се анализра зошто на Блискиот Исток најмногу обучени џихадисти пристигнуваат од Косово.

Косово се споменува како мала држава која настана по распадот на Југославија и како место каде Саудиска Арабија праќа многу пари, но и свои проповедници. Весникот споменува дека поради ова Косово се претворило во регрутен центар на терористичката организација „Исламска држава“.

Според доказите на New York Times, парите на Саудиска Арабија помогнало за тоа населението, од кое поголем дел до почетокот на 2000-та година практикувале умерен ислам, масовно се претворило во вехабии, проповедници на доста остри и радикални струи на исламот.

Саудијците не штеделе на овој подвиг, па така повикале и десетина студенти да дојдат и да изучуваат ислам на универзитетите ширум Кралството. Освен тоа, на Косово биле изградени и 240 земји, што е за една третина повеќе од бројот на религиозните храмови во претходниот период, а пратени биле и имами за да проповедаат „вистински“ ислам.

Покрај зголемениот број на џамии, тука се и девојките кои се мораат да носат хиџаб, но и постојаното заплашување на криминалците на сметка на политичарите и новинарите кои ги сметаат за „безбожници“, бидејќи имале „премногу умерени ставови“. Исто така, тука се и 314-те млади кои станале дел од „Исламска држава“.

Двајца од нив загинале додека активирале бомби за време на терористички напади, по еден во Ирак и Турција. Според францускиот весник не е случане ниту фактот дека Американците сега ги откриле и објавиле овие податоци.

САД сега се повеќе се дистанцираат од Саудиска Арабија, која од крајот на Втората светска војна беше привилегиран партнер на Вашингтон во овој регион. Сега пак, излегува на виделина дека Саудијците во последните 20 години всушност „им забиле нож во грб“ на Американците.

Како друга причина за големото разочарување на САД е тоа што тие му помогнале на Косово да се осамостои во 2008-та година и го сметале за свој протекторат, земја со умерен ислам. Авторот заклучува дека Вашингтон не видел дека Саудијците им се зад грб, и блаодарејќи на сопствената благосостојба сега финансираат лути џихадисти.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com