HomeДЕНЕШНАСветРускиот суд осудил шпион на 13 години затвор

Рускиот суд осудил шпион на 13 години затвор

Судот во Русија го осудил поранешниот поморски резервен поморски официр Јевгениј Матаитис на 13 години затвор поради издавање на државни тајни во Литванија. Федералната служба за безбедност во соопштението надеве дека Матаитис признал дека бил регрутиран во 2009 година од страна на литванската известувачка служба и дека прифатил да ги издаде државните тајни околу вооружените сили на Русија во замена за месечна плата.

Според соопштението од судот, Матаитис шест години собирал информации во регионот Калинјинград, кој граничи со Полска и Литванија, во кој се наоѓа главната база на руските Балтички флоти. Откако Матаитис го признал ова кривично дело, тој бил санкциониран и со парична казна од нешто повеќе од 3.000 долари. Исто така му е одземен неговиот воен чин, а казната ќе ја служи во затвор со високи мерки за безбедност.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com